Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization-WHO) je usvojila definiciju da je telemedicina nacin da se uz koriscenje savremenih informaciono komunikacionih tehnologija pruzi medicinska usluga bez obzira na to gdje se nalazi geografski davalac zdravstvene usluge, pacijent, medicinska informacija ili oprema. Telemedicina pruza ogromne mogucnosti primjene e-learninga. Koristi se kako za edukaciju zdravstvenih radnika tako i za edukaciju samih pacijenata. Jedna od najvecih svjetskih baza biomedicinskih podataka je svakako PubMed. Postoji takodje i posebni pretrazivac tzv. Health on the net foundation medicinskih informacija kojima mozete vjerovati.
Za studente kao i medicinsko osoblje u Velikoj Britaniji realizovan je projekat primjene e-learninga u zdravstvu.Teleedukacija predstavlja zdravstveno obrazovanje takodje na daljinu, koristeci moderne informacione i komunikacione sisteme, tj. kontinuirano obrazovanje korisnika zdravstvenog sistema i zdravstvene zastite upotrebom spomenutih sistema ali i racunarskih bibliografskih baza podataka ili elektronskih podataka sa bazama znanja, online kvizova iz anatomije i klinickih scenarija tzv. zivotni scenariji.
Na sajtu za medicinsku obuku profesionalaca zdravstvene zastite IMAIOS postoji ogroman broj treninga za medicinsku obuku pocev od modula anatomije koji imaju 3D prikaz,zatim cijelu strukturu arterijsku, misicnu, kosti i svih ostalih detalja, kao i rentgenske snimke kao i snimke sa skenera i MRI (magnetne rezonance) preko kurseva iz magnetne rezonance do prikaza poslednjih klinickih slucajeva iz raznih zemalja svijeta a koje postavljaju ljekari koji su vodili slucajeve.

Na prvoj slici je prikaz kosti i arterija donjeg ekstremiteta iz interaktivnog anatomskog atlasa ljudskog tijela, a na drugoj je prikazano srce u stanju srcanog napada.

leg-arteries-bones-anatomy_imagelarge.jpg


external image heart_attack.jpgU svijetu postoji veliki broj interaktivnih kratkih kurseva iz gotovo svih grana medicine i zdravstvene zastite. Aplikacija Courseware omogucava studentima simulaciju eksperimentalnih situacija koje nijesu izvodljive u klinickom okruzenju a koje mogu da povrijede pa cak i izazovu smrt pacijenata (razne hirurske intervencije kao i reanimacija pacijenata). Na polju simulacija najvise je interesantna primjena virtuelne stvarnosti. Najvise korisceni su kursevi iz prve pomoci.
Ovdje se nalazi video primjer pruzanja prve pomoci kod prestanka disanja i rada srca.

CPR training video 2011

U novije vrijeme koriste se i virtuelni kongresi kao jedan vid primjene e-learninga u zdravstvenim ustanovama. Takav primjer je i Drugi virtuelni kongres opste prakse i porodicne medicine koji se odrzava od 21.septembra do 20.decembra 2011 godine a koji okuplja 1.200 ljekara i zdravstvenih radnika iz 75 zemalja svijeta a koji organizuje Portugalija.
Ovdje mozete pogledati vise informacija o kongresu kao i program kongresa.

Drugi virtuelni kongres opste prakse i porodicne medicine

U nasoj zemlji kao i u susjednim zemljama regiona veoma je oskudna primjena e-learninga u medicini uopste. Najcesca primjena je u okviru elektronskog kartona tj. elektronske razmjene podataka o pacijentu ukljucujuci sve podatke o pacijentu od osnovnih preko dijagnoza, raznih rezultata laboratorijskih ispitivanja i otpusnih lista do propisane terapije i kartona vakcinacije. Takodje u nasoj zemlji vecina zdravstvenih radnika je prosla osnovni ECDL kurs obuke rada na racunaru. Postoje jos forumi na kojim ljekari odgovaraju na pitanja korisnika.

REFERENCE:

Healthelearning
Elearning for healthcare
Medicinska obuka profesionalaca IMAOS
PubMed baza biomedicinskih podataka
Pretrazivac medicinskih informacija
Stetoskop vodic do zdravlja
Pliva zdravlje