Twitter je besplatna drustvena mreza na koju korisnici mogu postavljati tekstualne poruke ne duze od 140 karaktera. Ove kratke tekstualne poruke popularno se nazivaju tvitovi (English: ‘twetts’) .
Moze se reci da je cijeli koncept Tvitera zasnovan na:

- postavljanju tvitova
- odabirom korisnika cije tvitove zelite da pratite -‘Following
- korisnike koji na svom nalogu mogu pratiti vase tvitove -‘Followers

Da bi pratili necije tvitove nije potrebna dozvola od korisnika cije tvitove zelite da pratite, jednostavno nadjete korisnika i kliknete na opciju ‘Follow’
i to je sve sto treba da uradite da bi pratili necije tvitove. Naravno, ovo su dobro iskoristile javne licnosti, tako da mogu brzo i lako lansirati neku informaciju u javnost.
Plavi strik, pored imena javne licnosti, potvrdjuje da se ne radi o laznom nalogu, vec da je ova javna licnost licno kreirala nalog.

obama.jpg
Tvitovi se takodje mogu definisati:
- Znak ‘#’ ispred rijecu u tvitu oznacava ‘tag’, npr ‘#Elearning’. Tag nam omoogucava da lakse pronadjemo tvit sa naznacenom temom,
samo u pretrazi iskoristimo ovaj znak ’#’.
- Znak @ u tvitu ispred korisnickog imena , oznacava da je replika upucena prema oderedjenom korisniku ili vise korisnika,
ovaj tvit mogu da vide svi, ali se smatra da je replika poslata oznacenom korisniku ili korisnicima.
- Slovo ‘d’ ispred korisnickog imena u tvitu oznacava da ovaj tvet moze da procita samo oznaceni korisnik ili korisnici, kao privatna poruka.

Evo I kratkog klipa koji daje instrukcije o koristenju glavnog sajta Tvitera:


Tvitovi se mogu postavljati preko SMS poruka, RSS ridera , a takodje postoji mnogi alata koji nam omogucavaju lakse manipulisanje sa tvitovima. To znaci da ne moramo svaki put da se prijavljujemo na glavni sajt. Neki od njih su:
- HootSuite
- Tweetag
- Screenr
- Twitpic
- SavorChat
- OutTwit
- Twazzup
- Tvider

Osim ovih postoji jos veliki broj alata i zbog ovakve fleksibilnosti Tviter je postao jedan od najpopularnijih drustvenih mreza.

U Crnoj Gori Twitter jos uvjek nije dobio na popularnosti i nema veliki broj korisnika, dok se na zapad broj korisnika povecava iz dana u dan.
Evo i klipa koji prikazuje ideju o Tviteru :