RSS (skraćeno RDF Site Summary ili Really Simple Syndication) je alat za praćenje web stranica čiji se sadržaj često mijenja i dopunjava, poput blogova ili sajtova za javno informisanje. RSS dokument koji se obično naziva feed, web feed ili channel sadrži cijeli ili skraćeni tekst i metapodatke koji opisuju datum izdavanja i autorska prava.

Pomoću standardizovanih XML dokumenata, omogućeno je automatsko praćenje sadržaja web stranica, i njihovo agregiranje na jednom mjestu. Zato alati koji se koriste u ove svrhe se nazivaju agregatori, feed čitači ili RSS čitači (RSS reader). Softveri koji se koriste za čitanje feed-ova mogu biti:
RSS icon


Nakon izbora svog omiljenog RSS alata, potrebno je "pretplatiti" se na novosti sa željenog sajta klikom na RSS dugme, ili kopiranjem linka web sajta u naš RSS reader. Na ovaj način izbjegavamo ručno pretraživanje novisti po raznim blogovima ili drugim web sajtovima, jer nam RSS reader automatski prikuplja sva nova dešavanja na jednom mjestu.

Ranije sam pomenuo da RSS čitači funkcionišu pomoću standardizovanih XML fajlova koji su razumljivi mašini. Primjer jednog ovakvog fajla možete vidjeti u sledećem prilogu.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<rss version="2.0">
<channel>
    <title>RSS Naslov</title>
    <description>Primjer RSS feed-a</description>
    <link>http://www.example.com/index.html</link>
    <lastBuildDate>Mon, 06 Sep 2010 00:01:00 +0000 </lastBuildDate>
    <pubDate>Mon, 06 Sep 2009 16:45:00 +0000 </pubDate>
    <ttl>1800</ttl>
 
    <item>
        <title>Example entry</title>
        <description>Here is some text containing an interesting description.</description>
        <link>http://www.wikipedia.org/</link>
        <guid>unique string per item</guid>
        <pubDate>Mon, 06 Sep 2009 16:45:00 +0000 </pubDate>
    </item>
 
</channel>
</rss>