Personalizovane pocetne stranice su web stranice namijenjene za pocetne strane svog browser-a.One su dizajnirane kako bi Vam omogucili da lako prilagodite stranicu po vasoj zelji. Na taj nacin, mozete stvoriti stranicu koja automatski prikazuje aktualne vijesti sa www.vijesti.me, sportske vijesti ili nedavne clanke na svoje omiljene blogove. Kao sto i samo ime kaze kreiranje pocetne strane za vlastite potrebe.
Vecina personalizovane pocetne stranice postavljen je sa karticama koje vam omogucuju da cilj stranice imaju odredjene interese ili za stvaranje tematskih stranica kao na primjer stranica za posao, stranica za dom.
Pocetak stranice ne sadrze samo vijesti i blogove. Takodjer mozete dodati widgete na stranicu, kao sto je Notepad kao podsjetnik, podsjetnik, planer ili inbox da provjerite e-postu.

Postoje mnoge web strane koje vam omogucuju personalizaciju pocetne stranice:


Za kreiranje svoje pocetne strane izabrao sam IGoogle koji omogucuje mnogo raznoraznih widgeta i kod kojeg se brojih istih svakodnevno povecava.Omogucuje vam cak i cuvanje podataka ako imate google nalog tako da teze dolazi do gubljenje podataka.
Primjer jedne personalizovane stranice za potrebe korisnika:
external image igoogle1.jpg

Najcesce koriscene stranice za personalizaciju pocetne strane su IGoogle, Protopage,NetVibes... Sto nam potvrdjuje i link koji se bavi istrazivanjem www.webtrends.about.com.