what-you-need-to-know-before-you-start-blogging.jpg


Sta je Blog?

Blog je vrsta web sajta koji ne zahtijeva poznavanje bilo kog od programskih jezika (html, php, css) da bi se pokrenuo i samim tim omogucava pocetnicima da jednostavno i brzo naprave svoj prvi web sajt. Sama rijec blog je skracenica od rijeci Weblog “web” (mreza) + “blog” (unos, dnevnik)

Blog mozete da uporedite sa ONLINE dnevnikom ili albumom, gdje se unos novog sadrzaja vrsi u stilu zurnala i prikazan je u obrnutom hronoloskom redu, odnosno, novi sadrzaji se nalaze na vrhu stranice, a stariji ka dnu stranice. Na taj nacin Blog vam omogucava da iskazete vase misljenje bez ikakvih ogranicenja. Kako se iz dana u dan povecava broj onih koji dijele svoja misljenja sa prijateljima i strancima, tako se i broj blogova povecava. Danas mozemo vidjeti veoma interesantne blogove koji kombinuju pisanu rijec sa fotografijama, video ili audio sadrzajem.
Vecina sajtova na kojima korisnik moze da besplatno kreira svoj nalog daje mogucnosti i modifikovanja izgleda tj. dizajna bloga. U nekim slucajevima besplatni blog servisi ne pruzaju dovoljnu slobodu korisniku u smislu dizajna ili same funkcije, pa se korisnici nerijetko odlucuju da potraze pomoc kod programera koji se bave izradom blogova.

Ko je Bloger?

Bloger je onaj ko uredjuje blog. Umjesto da biljezi svoje misli u fizickom dnevniku, bloger postavlja svoje ideje, misli i zakljucke na internet, kako bi to podijelio sa citaocima njegovom bloga.

Vrste Blogova

Blogovi se dijele u tri osnovne grupe:
1. Licni blog
Vecinu blogova cine upravo licni blogovi koji su fokusirani na temu u vezi koje je bloger pasioniran, kao sto su tehnologija, sport, medicina itd…
2. Organizacijski blog
U ovu kategoriju spadaju oni blogovi koji se uredjuju od strane organizacija ili kompanija, kao nacin komuniciranja sa svojim clanovima, kao i sa spoljnim svijetom van svoje organizacije (citaoci, klijenti..)
3. Biznis blog
Biznis blogovi su oni blogovi koji su napravljenu u svrhu zaradjivanja novca, bilo da je rijec o reklamiranju, ili putem prodaje i promocije odredjenog proizvoda Ili usluga.
Pored ovih, postoje jos Mainstream i Video blogovi.

Topologija Blogova

Blog tipologija je disciplina koja pokušava katalogizirati blog prema specifičnosti teme o kojoj se piše. Pojedini blog alati omogućavaju kategorizaciju tekstova, dok su drugi pisani sa posebnom svrhom. Najčešća pojava su nespecifični blogovi koji zadiru u razne teme.

Popularnost Blogova

Veliki porast blogovi mogu zahvaliti padu interesa za masovne medije. U SAD-u, gledanost nacionalnih TV mreza te stampanih medija je u znatnom padu. Karakteristicno je da se publika okrenula vecem broju kablovskih kanala, a izdavaštvo je krenulo u smjeru mikro publikacija.
Neprofitni autori kao i autori na pocetku svog stvaralackog rada cesto se zanimaju za kolaborativne projekte u koje se ubrajaju i blogovi

Kontroverza Blogova

Javno iznosenje osobnih stavova vezanih uz poslovne aktivnosti dovela je do nekoliko evidentiranih slucajeva gubitka. Blogovi nemaju isti tretman kao stampa, te se blogovi ne smatraju novinana, stoga nisu zaštićeni sa slobodom stapme. Javljali su se i slucajevi senzacionalistickog iskoristavanja pojedinih blogera u masovnim medijima, te su pojedini blogovi imali dimenziju reality show-a

Pouzdanost informacija na Blogu

Individualni blogovi cesto predstavljaju trac rubrike koje prenose minorna dogadjanja, glasine i osobne stavove. Kako najcesce nemaju urednistvo, vec se radi o laicima koji samostalno iznose teme koje su interesantne njima i uskoj skupini istomisljenika, javno mjenje blogove cesto smatra neozbiljnim.
Ozbiljni kolaborativni projekti svog svoje azurnosti cesto ne zaostaju sa masovnim medijima. U tzv. ozbiljnoj, cesto zutoj stampi ponekad se prenose poluinformacije iznesene na blogovima, sto upucuje da ovaj informativni sustav ponekad ima znatni uticaj. Na blogu se biljeze i propagandne aktivnosti, primjerice politicke kampanje.

Kreiranje Bloga

Postoji dosta besplatnih servisa za kreiranje blogova, najpopularniji medju njima su:
www.blogger.com
www.wordpress.com


Na ovom video snimku mozete vidjeti tutorijal za kreiranje bloga pomocu Blogger servisa:


Za one koji zele da kreireaju svoj blog u Wordpress-u, mogu posjetiti sledeci link:
Kreiranje bloga u Wordpress-u

Dodatni materijal za pocetnike:Blog osnove - Dragan Kavaric
Evo nekoliko interesantnih i kvalitetno odradjenih Blogova, sa bogatim i veoma zanimljivim sadrzajem:http://www.plagosus.net/blog/ IT tehnologije
http://www.milosblog.com/wp/ Mobilne, IT tehnologije i internet
http://www.mmilan.com/ Astronomija
http://hyperblogger.blog.rs/ Zivot, sve i svasta i najbolji humor
http://dmc.blog.rs/ Filozofija, IT, zavere i jos mnogo toga
http://blog.veze.biz/ Marketing i poslovanje