Blog, Wiki i Socijalne mreže:

Autor
(Upišite vaše ime i prezime)

Wikispaces

wikispaces.png
Alat za kreiranje web strana koje se mogu kolaborativno uređivati.
Wikispace je alat pomoću kojeg je kreiran ovaj wiki!

pbwiki

pbwiki.png
Pbwiki alat služi za kolaborativan rad. Može se koristiti u lične svrhe, za posao ili edukaciju.
Kada je u pitanju posao pbwiki nam omogućava kreiranje dokumenata, upravljanje projektima i razmjenu fajlova. Svim podacima je moguće pristupiti sa bilo kog mjesta, sve što je potrebno su tačunar i internet.
Pomaže u procesu učenja i predavnja zajedničkom razmjenom informacija između studenata i profesora.
Dok u lične svrhe pbwiki nam omogućava organizovanje naših ličnih informacijama, omogućeno je lako i brzo kreiranje stranica i njihovo ediovanje, kao i importovanje i uploadovanje fajlova.
Marija
Žeželj

Wetpaint
MediaWiki

mediawiki.png
MediaWiki predstavlja besplatni wiki softver, i korišćen je od strane svih projekata Wikimedia Foundation-a (uključujući Wikipedia-u, Wiktionary i Wikinews).
MediaWiki softver je pisan u PHP jeziku a podatke čuva u MySQL bazi.
Stranice koje koriste ovaj softver, omogućavaju korisnicima da ih mijenjaju bez obzira na to da li oni poznaju CSS i XHTML.
Kada korisnik vrši izmjene na stranici, MediaWiki to pamti u svojoj bazi, ali ne briše prethodnu verziju te iste stranice, tako da ako dođe do spamovanja, lako se možemo vratiti na prethodnu verziju stranice.
Media Wiki osim teksta, može da upravlja sa slikama i multimedijalnim fajlovima.
Marija
Žeželj

Blogger

blogger_logo.jpg
Blogger je servis za skladištenje blogova koji dozvoljava registrovanje privatnih ili više korisničkih blogova sa hronološkim postovima (člancima). Blogger je kreiran od strane Pyra Labs-a, gdje ga je Google kupio 2003. godine. Generalno, blogovi se hostuju kod Google-a pod subdomenom blogspot.com. Naravno blogovi se mogu premještati na sopstvene URL adrese tipa .COM i sl. Stvorite blog, besplatno je. Dijelite svoje misli, fotografije i drugo s prijateljima i svijetom. Možete vrlo jednostavno da objavljujete tekstove, fotografije i video sadržaje i sa vašeg mobilnog telefona. Servis omogućava fleksibilnost u prilagođavanju bloga pomoću tema, gadžeta i drugog.
Marina Dulovic

Edublogs

edublogs.GIF

Omogućava jednostavno kreiranje i upravljanje blogovima svih studenata sa malo muke. Mogu se praviti odlične diskusije, zameniti papir biltenom, stavljati video snimke, dokumenta, kreiranje publikacija.
Jelena Simićević

Embedit

==
embedit.GIF

==
Vrši prikazivanje sadrđaja na našem sajtu, daje mogućnost davanja dozvola za preuzimanje ili štampanje dokumenata.
Imamo mogućnost da istaknemo bitne odlomke ili delove dokumenata za publiku.
Imamo uvid ko se od gledalaca uključuje u realnom vremenu.
Jelena Simićević

Glogster

edu.png
Glogster vam pruža mogućnost da izrazite svoju kreativnost, da izradite vlastiti virtuelni poster – kombinujete sliku, tekst, zvuk, video – i potom, ako želite, podijelite svoj poster/glog s prijateljima ili svijetom. Možete urediti svoj profil i podijeliti glog s Facebookom, Bloggerom... potražiti prijatelje, pregledati/pretražiti tuđe radove (po imenu, državi, kategoriji), komentarisati...
Medina Brkanović

Wordpress

wordpress.jpg
WordPress se vremenom dokazuje kao najpopularniji sistem za pravljenje bloga. On nije samo blogging platforma zato što radi i kao potpuno funkcionalni CMS – do izražaja dolazi i kako je tema napisana, a takodje i kako su korišćeni plugin-ovi. Ono što je uijvek činilo WordPress odličnim je njegova lakoća korišćenja. Njegov atraktivni korisnički interfejs omogućava da lako update-ujete i upravljate svojim blogom. Nova verzija takođe donosi i nov sistem za praćenje editovanja koji lako omogućava da vlasnik bloga pronađe ko je načinio kakve izjmene u postu i kada. Može se upotrijebiti i kao društvena mreža, menadžer Email Newsletter-a, procesor riječi, radna chat soba, kontakt menadžer, kao Wiki kao i Task Manager.
Marina Dulovic

21Classes

21classes.png
Kao sto i sam naziv alata govori, radi se o ucionicama iz 21. vijeka. Izuzetno mocan alat namijenjen online ucenju, ciji su akteri studenti/ucenici i profesori/nastavnici. Cilj alata je motivacija studenata za online kolaboraciju, online ucenje i usvajanje modernih nacina ucenja. Sam alat je koncipiran kao aplikacija za blogovanje, sa jednom bitnom razlikom: prilagodjen je u potpunosti za kreiranje virtuelnih ucionica.Alat nije besplatan, a za novac koji se izdvoji za koriscenje alata dobija se mnogo toga: jednostavno i efikasno upravljanje pravima pristupa, tag oblaci, kvalitetna pretraga portala, omoguceno je koriscenje sopstvenog domena, 25MB prostora za svakog ucenika, do 100 studentskih naloga, mogucnost dodavanja HTML dokumenata. Alat je moguce koristiti i besplatno, ali naravno uz odgovarajuce limite u funkcionalnostima.
Danilo Damjanovic

_blogs.png


Edmodo

edmodo2.png
Edmodo je besplatna društvena mreža nastala sa ciljem povezivanja i saradnje učenika i profesora, a postoji od 2008. godine. Od tada do danas dogodile su se brojne promjene u funkcionisanju ovog servisa. U početku to je bila platforma za mikrobloging, da bi sada to bila cjelovita društvena mreža s brojnim aplikacijama korisnim za učenike i profesore... Osim slanja poruka, mogu se slati i dijeliti linkovi, sve vrste multimedijalnih datoteka koje se odmah mogu i pregledati, zatim postoji kalendar za informisanje učenika o pretstojećim događajima i zadacima, alat za zadavanje zadataka i ocjenjivanje, alat za anketiranje, te mogućnost pristupa putem mobilnog telefona. „Edmodo je Facebook za učenje“
Medina Brkanović

kidblog.org.png


Classblogmeister

classblogmeister.png


Grou.ps

[[image:cooltoolsforschools:grou.ps:introduction.php.png width="135" height="44"]]


CoveritLIve

cover.png
Ovo je besplatan servis koji omogućava da se na bilo koju stranicu nekog sajta (bloga) doda kod koji pravi od sajta live blog. Za razliku od klasičnih IM aplikacija (instant messaging), ovaj servis daje mogućnost trenutnog jednostavnog praćenja nekog događaja u realnom vremenu, ili njegovo samostalno kreiranje, s tim da je u ovom slučaju postoji mogućnost dodavanja različitih interaktivnih sadržaja uz live event, kao što su video i audio zapisi, ankete u realnom vremenu, itd.
Marina Dulovic

Stixy

stixy.jpg
Ukoliko Vam je potreban alat koji ce ujedno organizovati kako poslovni tako i privatni zivot, onda ste na pravom mjestu. Stixy je alat namijenjen prije svega za online kolaboraciju, mada se moze primijenitu i u druge svrhe. Korisnici mogu da kreiraju zadatke, zakazati privatne ili poslovne obaveze, odloziti dokumenta, fotografije, biljeske i na kraju sve to organizovati na takozvanim Stixyboards ("lepljivim tablama") kako god to njima odgovara. Na kraju, table se mogu podijeliti sa kolegama, clanovima porodice i prijateljima, sto je u sustini prava vrijednost ovog alata. I na kraju ono najvaznije - besplatan je za koriscenje.
Danilo Damjanovic

Zooloo

zooloo.png


Everlater

everlater.png
Blog namijenjen ljubiteljima putovanja preko kojeg je moguce doznati i najsitnije detalje o nekoj turistickoj destinaciji. Korisnici bloga opisuju svoja putovanja u zelji da preporuce, odnosno proslijede kritike na racun nekih destinacija, turistickih tura, organizacija, hotela, restorana...ukratko, svega onoga sto cini jedno putovanje. Korisnici takodje kroz ovaj jedinstveni blog mogu razmjenjivati fotografije, video snimke, mape putovanja na vrlo jednostavan nacin i naravno napraviti taj materijal dostupnim drugima. Ovaj blog se na neki nacin moze nazvati skupom putopisa. Kroz sam blog je moguce napraviti vezu sa socijalnim mrezama (objavljivanje tekstova, slika, video-zapisa i sl.)
Danilo Damjanovic

Templejti za Blogove


ChethStudios

slika.jpg
ChethStudios se moze posmatrati kao "blog za blogere" gdje ljubitelji blogovanja mogu razmjenjivati iskustva. Na samom blogu je dostupan veliki broj tema za download, koje korisnik moze prethodno pogledati u punoj velicini a tek onda odluciti da li odgovaraju ili ne, zatim korisnici bloga mogu razmjenjivati postere, slike, linkove, novosti, setove ikona za racunare i td. Izmedju ostalih pogodnosti, ChethStudios nudi jednostavnu razmjenu informacija putem postova i komentara vezanih za odredjenu temu, koja je najcesce upravo o blogovanju. Nudi i standardne alate kao sto su RSS, Tagovanje, vezu sa socijalnim mrezama (Facebook)...
Danilo
Damjanovic

DeluxeTemplates

deluxetemplates.net.png
Deluxe Templates kao glavni cilj ima da korisnicima koji pisu blogove pomogne u dizajnu. Daje veliki broj besplatnih templejta koji blogu daju novi, drugaciji izgled i donekle profesionalniji, jer se mogu naci templejti skoro za sve oblasti, kako djecijih, tako i jako profesionalnih.
blogovi mogu biti sa jednom kolonom, dvije i tri. Samim tim postoji i mogucnost izbora templejta za svaku posebno. Za svaku je moguce vidjeti odmah kako izgleda.
Templejti su u HTML kodu i jako ih je lako podesiti.
Milena Rovcanin

Free Themes 4 All